© Vike Montessoribarnehage SA

Alle nye barn som starter i barnehagen vår får et brev med praktisk informasjon. Her er noen av hovedpunktene gjengitt:

Praktisk informasjon til nye barn:

• Åpningstider: barnehagen åpner kl 07.00 og stenger kl 16.30. Vi ber dere om å komme i god tid før stenging
  • Si ifra til en av personalet når dere kommer om morgenen, og når dere henter barnet igjen.
  • Si ifra om det er noen andre enn de faste som henter barnet.
  • Barnehagens oppholdstid er 9 timer.
  • Si ifra dersom barnet er sykt eller tar en fridag.
  • Kjernetiden starter 09.30 og da starter vi med aktiviteter. Det skal derfor gies beskjed til barnehagen om barnet ditt kommer etter 09.30.
  • Barna må ha med seg frokost og eventuelt ettermiddagsmat.Barna får formiddagsmat, frukt/yoghurt og drikke i barnehagen.
  • Vi feirer bursdagen til barna med egen tidslinje-sermoni, sang, krone og mat.
  • Hver onsdag har Lønneberget turdag. Da skal alle barna ha med seg en god tursekk som inneholder drikkefalske med vann og matboks som egner seg for tur(ikke youghurt, kake etc)

Utstyrsliste.

Her er noen tips om hva barna bør ha med seg for å trives i barnehagen:

• Skifteklær. Barnet bør ha to hele skift i barnehagen til enhver tid. Følg nøye med på at dette er i orden. Vi anbefaler myke bevegelige hverdagsklær.
  • Uteklær. Klær til enhver årstid; regnklær, tynn-og tykkdress, hansker, votter. Ull- eller fleeceklær til å ha under uteklær.
  • Sko til innebruk. I barnehagen vår har vi varme i gulvet, vi ønsker derfor at barna har sklisokker til innebruk.
  • Sko/støvler til utebruk.
  • Trygg leke. For de minste barna kan det være trygt og godt å ha med noe kjent hjemmefra, som en smokk eller et kosedyr.
  • God sekk. Barnehagen går ofte på tur, og de største barna har med sakene sine i en egen sekk.
  • Drikkeflaske.
  • Bleier. Vi ønsker vanlige bleier, ikke trusebleier.
  • Vognpose og teppe. Dersom barnet skal sove i barnehagen, ta med vognpose og teppe (ta med hjem til vask ved behov). Vogn og utstyr til vogn har vi i barnehagen. De som ønsker å ta med egen vogn kan gjøre det.

Merk klær og sko. Alt av klær og utstyr må være merket med barnets navn. Merkelapper finnes i mange varianter på nett. En merkepenn kan gjøre like god nytte.

Tips til tilvenning:

Et mål for tilvenningen er å gjøre barn og foreldre trygge på barnehagen. Så med dette ønsker vi å komme med noen tips til tilvenningsperioden, slik at den kan bli en god og positiv opplevelse.

De første dagene:

De fleste arbeidsplasser gir foreldre rett på tre dagers permisjon med lønn for tilvenning av barn i barnehage. Hvor raskt barn tilpasser seg til barnehagen varierer, men det er lurt å sette av minimum tre dager til tilveningen.

Før et nytt barn begynner i barnehagen må også barnehagen være forberedt. Derfor får nye barn en tilknyttingsperson som har spesielt ansvaret for barnet i denne perioden.

DAG 1 (varighet 2-3 timer)

Det er best om foreldrene holder seg i nærheten av barnet og er tilgjengelig hele tiden. Det er også en god idè at de deltar aktivt i introduksjonen av det nye miljøet. Foreldrene bør selv stelle barnet den første dagen, og sitte sammen med barnet under aktiviteter, lek og eventuelt måltid. For personalet i barnehagen er det nyttig å se barnet sammmen med sine foreldre. Det gir informasjon om blant annet barnets vaner og måten å kommunisere på, og denne informasjonen vil senere bidra til å gjøre barnets hverdag i barnehagen bedre i fortsettelsen.

DAG 2 (varighet 3-5 timer)

Personalet overtar mer av ansvaret for barnet, men foreldrene er fortsatt med på stell, måltider og legging av brnet. Andre dag kan være tid for å forlate barnet alene sammen med personalet, men man må være lett tilgjengelig. De som ønsker det trenger ikke være lengre unna enn personalrommet. Denne dagen avtaler en med tilknyttingspersonen hvor lang den tredje dagen skal være, alt etter hvor godt tilvent barnet allerede er.

DAG 3 (varighet etter avtale)

Det er tid for å forlate barnet i barnehagen. Hvor lenge en skal være borte avtales på forhånd, men det kan være smart å være så lenge borte at barnet får være med på noen aktiviteter. Vær alltid tilgjengelig slik at barnehagen lett kan komme i kontakt. Barnehagen tar kontakt hvis det skulle være noe. Dersom det er foreldre som ønsker å høre det går kan en gjerne ringe barnehagen. Det er viktig at også foreldre føler seg trygge og får en god opplevelse med tilvenningsperioden.

Den første avskjeden:

• Ikke vis usikkerhet. Fortell barnet at du skal gå, og gå når du har sagt at du skal gå. Viser du usikkerhet blir gjerne barnet usikkert, og tilvenningsperioden kan ta lengre tid. Det er viktig at barnet får erfaring med at foreldre ikke går før de sier i fra, og at de kommer tilbake etter en tid.
  • Ikke snik deg ut. Ikke la deg friste til å snke deg ut uten at barnet merker det. Det kan gjøre barnet utrygt. Barnet skal erfare at foreldre går, og at de kommer tilbake. Dette er med på å skape forutsigbarhet for barnet.
  • Ikke bli for lenge. Dersom du blir værende i barnehagen i timevis kan barnet tro at du også skal være i barnehagen, noe som også kan være med på å forlenge tilvenningsperioden.
  • Hva om barnet gråter? Om du forlater et barn som gråter og klamrer seg fast til deg, er det ikke uvanlig å føle seg som en dårlig forelder og tenke at barnehagen var en dårlig idè. Erfaring fra barnehager er at barnets gråt stilner like etter at foreldrene har dratt. Men det kan gjøre godt å ringe barnehagen for å høre hvordan det har gått etter at man har forlatt et gråtende barn.
  • Gode relasjoner. At barnet ser at foreldre er trygge på de voksne i barnehagen, kan gjøre det lettere å godta at foreldrene forlater barnehagen.